.Εγκαινιάστηκε το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο της Αθήνας


«Είναι ένα μουσείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών που εστιάζοντας στις νεότερες πτυχές της ελληνικής ιστορίας,  εμπλουτίζει τον μουσειακό χάρτη της Αθήνας, αλλά και της χώρας. Περίπου τρεις δεκαετίες αφότου ο χώρος κρίθηκε διατηρητέος, σήμερα το Βιομηχανικό Μουσείο γίνεται πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Ο επισκέπτης θα μπορεί να ταξιδέψει  στα χρόνια του φωταερίου, να δει μοναδικά σωζόμενες στην Ευρώπη εγκαταστάσεις και να ξεναγηθεί στο τεχνολογικό πάρκο μιας άλλης εποχής. 

Το Βιομηχανικό Μουσείο αποτελεί δείγμα της πολιτιστικής πολιτικής του δήμου της Αθήνας και της αποφασιστικότητας  του δήμου να αντιταχθεί στα φαινόμενα διάλυσης  και αδράνειας» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εγκαινιάζοντας σήμερα το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο της Αθήνας, στο Γκάζι.

Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας ιδρύθηκε το 1857 για να καλύψει την ανάγκη της πόλης για δημόσιο φωτισμό. Υπήρξε η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και παρείχε φωτισμό και ενέργεια στην Αθήνα για σχεδόν 130 χρόνια, μέχρι το 1984 που έκλεισε οριστικά. 

Λίγα χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες για την αξιοποίηση των παλαιών εγκαταστάσεων. Ο χώρος κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού με την προοπτική να γίνει μουσείο και χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων. 

Το Βιομηχανικό Μουσείο της Αθήνας ανοίγει τις πύλες του για το κοινό αύριο Κυριακή 27 Ιανουαρίου. Παράλληλα και για ένα μήνα διοργανώνεται στην Τεχνόπολη έκθεση με τίτλο «Οι τέχνες συναντούν τη Βιομηχανία».

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.