.Ανεύθυνοι άρχοντες

Υπό μία μόνο προϋπόθεση κρίνεται σωστή η απόφαση του υπουργού Παιδείας να παραπέμψει τον πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στο Πειθαρχικό για παράβαση καθήκοντος. Και η προϋπόθεση αυτή είναι πως η υπάρχουσα νομοθεσία δεν του παρέχει τη δυνατότητα επιβολής βαρύτερης ποινής. Διότι η συμπεριφορά του πρύτανη Πελεγρίνη δεν επιδέχεται τίποτα λιγότερο.
Οταν ο επικεφαλής του κορυφαίου πανεπιστημίου της χώρας, που παραμένει για τρίτο μήνα κλειστό, κρίνει ότι μπορεί να ταξιδέψει στο Παρίσι για να ικανοποιήσει το χόμπι του, τότε είναι προφανές ότι οι προτεραιότητές του και μόνο τον καθιστούν ακατάλληλο για τα καθήκοντα που του ανατέθηκαν.

Και ίσως είναι καιρός να αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία ότι οι διοικούντες τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα οφείλουν να ασκούν σοβαρά και υπεύθυνα τα καθήκοντα που έχουν επωμισθεί και να μην αρκούνται απλώς να προεδρεύουν ως ανεύθυνοι άρχοντες.

Διότι δυστυχώς αυτό ισχύει εδώ και χρόνια. Μόνο κατ΄ όνομα υπάρχουν διοικήσεις στα ΑΕΙ. Οι εξουσίες και οι αρμοδιότητές τους έχουν περιέλθει σε άλλους και ασκούνται από αυτούς. Από δυναμικές φοιτητικές μειοψηφίες, από εξωπανεπιστημιακές ομάδες, ακόμη και από κοινούς εγκληματίες που δρουν ανενόχλητοι στις πανεπιστημιουπόλεις και τις φοιτητικές εστίες.

Αλλά με τέτοια λογική και ανάλογες επιλογές δεν πρόκειται να αποκτήσουμε ποτέ την τριτοβάθμια εκπαίδευση που δικαιούμαστε με βάση το διάσπαρτο ανά την υφήλιο διδακτικό δυναμικό μας. 

Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει εκπαιδευτικό σύστημα όπου οι διοικήσεις των σχολών δεν έχουν τον τελευταίο λόγο για κάθε σοβαρή απόφαση και όπου οι φοιτητές δεν αποτελούν τον λόγο ύπαρξης και λειτουργίας των πανεπιστημίων. Χωρίς αυτές τις αυτονόητες παραδοχές δεν μπορεί να προχωρήσει καμιά σοβαρή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση


www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.