.Κάθε 45 λεπτά γίνεται μία απόπειρα αυτοκτονίας

Κάθε 18 ώρες ένας άνθρωπος πεθαίνει στην Ελλάδα αυτοκτονώντας, ενώ κάθε 45 λεπτά γίνεται μία απόπειρα αυτοκτονίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Κλίμακα, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

Το θέμα της φετινής, 11ης επετείου, είναι «Στίγμα: Ένα Μείζον Εμπόδιο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας».

Το προφίλ του αυτόχειρα είναι άνδρας, μέσης ηλικίας, έγγαμος με οικονομικά προβλήματα που κυρίως επιλέγει τον απαγχονισμό για να τερματίσει τη ζωή του.

Όσον αφορά στη γυναίκα αυτόχειρα, είναι νέα, με ψυχολογικά προβλήματα και επιλέγει και αυτή τον απαγχονισμό ως μέσο αυτοκτονίας.

«Το 90% των ανθρώπων που αυτοκτονούν έχει κάποιο ψυχικό νόσημα», τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Κυριάκος Κατσαδώρος, Ψυχίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑΣ. Συμπλήρωσε, όμως, πως το υπόλοιπο 10% έχει κάποια ευαλωτότητα και προβλήματα, όπως η οικονομική κρίση, που το οδηγούν στα άκρα.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι στην Ελλάδα οι αυτοκτονίες είναι 2 - 3 φορές περισσότερες από τις ανθρωποκτονίες, εκτιμάται δε ότι μία αυτοκτονία έχει άμεσο αντίκτυπο στις ζωές άλλων 6-23 ανθρώπων. Κατά τη δεκαετία 1995-2005, 3.500 άνθρωποι αυτοκτόνησαν στην Ελλάδα, ενώ όπως τονίστηκε, από το 1982 έως και το 2007, οι θάνατοι από AIDS ήταν 1552.

Η Κλίμακα, που λειτουργεί από το 2007, τον αριθμό 1018, δηλαδή τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία, με την υποστήριξη και την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, παρουσίασε επίσης σήμερα την επίσημη ελληνική έκδοση των οδηγών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Πρόληψη της Αυτοκτονίας: Μια πηγή ενημέρωσης για τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες κι άλλες υπηρεσίες πρώτης γραμμής» και «Πρόληψη της Αυτοκτονίας: Μια πηγή ενημέρωσης για τους επαγγελματίες των ΜΜΕ».

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, προβλήθηκαν αποσπάσματα από το ντοκυμαντέρ για τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία - 1018, σε σκηνοθεσία Σταύρου Ψυλλάκη.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.