.Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών εξηγεί τις επιπτώσεις του «κουρέματος»


Την άποψη ότι «θα συρρικνωθεί το χρηματοοικονομικό σύστημα, που έχει επίκεντρο την Κύπρο και τις διεθνείς επιχειρήσεις, μέσω του νησιού», διατύπωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής.

Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι «η αναμορφωμένη Τράπεζα Κύπρου είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο της στην κυπριακή οικονομία». 

Ο κ. Σαρρής διέψευσε κατηγορηματικά ότι συζητείται οιαδήποτε γενική σημαντική μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ανέφερε ότι αυτό που συζητείται είναι η συνεισφορά υπαλλήλων σε ορισμένες υποκατηγορίες για να διασωθούν θέσεις εργασίας. 

Αναφορικά με τα διατάγματα της Κεντρικής Τράπεζας, για την Τράπεζα Κύπρου, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι το 37, 5% των καταθέσεων θα μετατραπεί σε μετοχές, το 22,5% "θα μπουν στην πάντα", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και το 40 % ελευθερώνεται για ποσά πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ.

Υπέδειξε παράλληλα ένα σημαντικό σημείο του συμψηφισμού των δανείων με τις καταθέσεις, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά, ότι στην Κύπρο υπάρχει, ίσως, ένα μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο, οι δανειολήπτες να έχουν ταυτόχρονα ισόποσα και ίσως μεγαλύτερα ποσά καταθέσεων στις τράπεζες. Με αυτό τον συμψηφισμό, είπε, πολλοί πολίτες θα μπορέσουν να απελευθερωθούν από σημαντικά δάνεια.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι σύντομα θα πωληθεί το παράρτημα της Λαϊκής Τράπεζας στη Βρετανία, ενώ θα ακολουθήσουν σταδιακά πωλήσεις των υποκαταστημάτων στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Σερβία και τη Ρουμανία.

Ο Μιχάλης Σαρρής εξήγησε ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες δεν βρίσκονται στην Κύπρο, αλλά στο Λονδίνο, ενώ στην Κύπρο δραστηριοποιούνται οι μέσοι Ρώσοι που είχαν μικρές επιχειρήσεις στη Ρωσία και είχαν την έδρα τους στο νησί.

Για το θέμα των εκροών καταθέσεων ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε τον κατάλογο από την Κεντρική Τράπεζα και ανακοίνωσε ότι με βάση αυτό τον κατάλογο ενδεχομένως να υπάρχει και θέμα με τον φόρο εισοδήματος.

Αναφερόμενος στο θέμα της διαγραφής χρεών από τις τράπεζες, ο Μιχάλης Σαρρής υπέδειξε ότι πρόκειται για πολιτικό ζήτημα. Ωστόσο, επεσήμανε, πρόκειται «για μια συνήθη πρακτική οι τράπεζες να προβαίνουν σε διακονονισμούς δανείων».

Στο μεταξύ διευκρινίσεις, για την εφαρμογή των διαταγμάτων για εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου και για απορρόφηση των καλών εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας, έδωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζας της Κύπρου.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.