.Γ. Στουρνάρας: Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος


Αισιοδοξία ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει οριστική συμφωνία στις επί δίμηνο διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, εκφράζουν ανοικτά τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όσο (για πρώτη φορά) και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, που θεωρείται ο «σκληρός» της τρόικας, Πολ Τόμσεν. 

Έτσι, είναι πολύ πιθανόν, η τρόικα, που αναχωρεί αύριο από την Αθήνα, να μην επιστρέψει εκ νέου την προσεχή Δευτέρα, και οι τελευταίες λεπτομέρειες στο πακέτο των μέτρων να κλείσουν μέσω ανταλλαγής emails με το υπουργείο Οικονομικών.

   Αμέσως μετά την ολοκλήρωση απόψε της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, που ακολούθησε εκείνην του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «υπάρχουν ορισμένα ανοικτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες. 

Ενώ, για το «καυτό» θέμα της αγοράς εργασίας, ανέφερε ότι «υπήρξε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει». 

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί λίγα λεπτά ενωρίτερα, αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τόμσεν, λέγοντας ότι «σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής. Τα λίγα που απομένουν, αναμένουμε ότι θα τα καλύψουμε σύντομα».
   
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου, με αυστηρή προϋπόθεση, πάντως, να έχει ψηφιστεί το πακέτο των μέτρων. 

Ο σκληρός πυρήνας των κρατών της ευρωζώνης παίζει με τη φωτιά, δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Βενιζέλος κατήγγειλε την τρόικα ότι καθυστερεί σκόπιμα τις συζητήσεις για το πακέτο των μέτρων, κάτι που, όπως τόνισε, δεν ωφελεί ούτε την Ελλάδα ούτε την ευρωζώνη. 

Οι συζητήσεις, πρόσθεσε, πρέπει να κλείσουν, αλλά όχι όσο-όσο και όπως-όπως.

Σχετικά με τα εργασιακά, για τα οποία η τρόικα ήγειρε νέες αξιώσεις ο κ. Βενιζέλος απέρριψε όσα ζήτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, λέγοντας ότι στα θέματα αυτά το ακραίο σημείο είναι εκείνο που ορίσθηκε τον Φεβρουάριο του 2012. Οτιδήποτε άλλο, τόνισε, δεν βοηθά ούτε στην ανάπτυξη ούτε στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.  

Την απόλυτη διαφωνία του στις απαιτήσεις της τρόικας σχετικά με τις σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η ΔΗΜΑΡ  αποκρούει και δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που αξιώνει η τρόικα για τα εργασιακά» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να καταλάβει (σ.σ. η τρόικα) ότι υπερβαίνουν οι αξιώσεις της τις αντοχές της κοινωνίας».

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.