. Η μόνιμη αναζήτηση μιας εποχιακής δουλειάς στον τουρισμό


Το καλοκαίρι τελειώνει και αργά ή γρήγορα πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, που απασχολούσαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, θα κατεβάσουν ρολά.
Ο νέος που, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σερβίρει καφέ στα πανέμορφα νησιά του Αιγαίου, ο καλογυμνασμένος ναυαγοσώστης που γίνεται φύλακας άγγελος των λουόμενων σε κάποια από τις εκατοντάδες ελληνικές παραλίες ή η χαμογελαστή γυναίκα που υποδέχεται τους τουρίστες σε ένα ξενοδοχείο, όπως διηγούνται στο ΑΜΠΕ, είτε θα γυρίσουν στις σπουδές τους, είτε θα ασχοληθούν με αγροτικές ή άλλες εργασίες, ή απλά θα περιμένουν μέχρι να αρχίσει η επόμενη τουριστική περίοδος.

Στην υποδοχή μεγάλου ξενοδοχείου στο νησί της Σαντορίνης εργάστηκε αυτό το καλοκαίρι η 21χρονη Μαρία, η οποία, το φθινόπωρο θα επιστρέψει στην Αθήνα και τη σχολή της, όπου σπουδάζει λογοθεραπεία. 

Αν και οι σπουδές της δεν έχουν καμία σχέση με τον τουρισμό επέλεξε να εργαστεί σε ξενοδοχείο τους θερινούς μήνες, για να συγκεντρώσει χρήματα για το χειμώνα. Σχετικά θετική ήταν η πρώτη εμπειρία που είχε ως εποχική υπάλληλος, 
σημειώνει, όμως, ότι είναι αρκετά σύνηθες το φαινόμενο οι υπερωρίες να μένουν απλήρωτες και σε μερικά ξενοδοχεία η καταβολή των δεδουλευμένων να καθυστερεί μέχρι και 20 μέρες.

Αντίθετα, η 24χρονη Μάνια, έχει σχετικές σπουδές και εργάζεται ήδη έξι χρόνια στον τομέα του Τουρισμού. Φέτος είναι υποδιευθύντρια υποδοχής σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της Σαντορίνης και το χειμώνα την περιμένει στην Αθήνα, το ταμείο ανεργίας και το άγχος της αναζήτησης εργασίας.
Δεκάδες χιλιάδες είναι οι άνθρωποι στην Ελλάδα που εργάζονται σε εποχικά επαγγέλματα στον τομέα του Τουρισμού.

Έχουν δουλειά δηλαδή, για μία περίοδο περίπου 5-6 μηνών, η οποία πριν από την οικονομική κρίση ξεκινούσε στις αρχές Απριλίου, ενώ σήμερα ξεκινά αρχές Μαΐου και διαρκεί περίπου έως τον Οκτώβριο. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, τους θερινούς μήνες, παρατηρείται μείωση των εποχικών επιδοτούμενων ανέργων τουριστικών επαγγελμάτων σε σχέση με το χειμώνα.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.