.Αφύπνιση της Ευρώπης

Οι λαοί της Ευρώπης μίλησαν. Και οι κυβερνήσεις δείχνουν ότι έλαβαν το μήνυμα. Τουλάχιστον όλες, πλην μίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος επιμένει στις γνωστές απόψεις της για αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, αν και ο ευρωσκεπτικισμός και η έκρηξη της ακροδεξιάς εκδηλώθηκαν και στη χώρα της.

Αλλά η επομένη των ευρωεκλογών και οι παρενέργειες των αποτελεσμάτων δείχνουν ότι οι προϋποθέσεις για τη μεγάλη στροφή από τη λιτότητα στην ανάπτυξη έχουν πλέον διαμορφωθεί και δεν είναι εύκολο ν' αγνοηθούν. Από κανέναν. Και πάντως όχι από εκείνους που θέλουν και εύχονται να συνεχιστεί το ευρωπαϊκό πείραμα και να καταλήξει στο ευτυχέστερο δυνατό αποτέλεσμα για τους λαούς της Ευρώπης.

Η άτυπη σύνοδος κορυφής δεν προβλεπόταν και δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αποφάσεις. Αλλά το κλίμα είναι αποκαλυπτικό. Και τα αποτελέσματα για την Ευρωβουλή αποκαλυπτικότερα. Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ν

έες προκλήσεις, να ακούσουν τα μηνύματα και να διαμορφώσουν πολιτικές ανάπτυξης. Οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης θα είναι βέβαια αναγκαστικά αποτέλεσμα συνεργασιών, συγκλίσεων και συμβιβασμών.

Πρωτίστως όμως θα πρέπει να συνεκτιμούν τη νέα πραγματικότητα και να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες της. Οι συνθήκες, άλλωστε, έχουν ωριμάσει και αποδεικνύονται συνεχώς πιεστικότερες προς την κατεύθυνση της μεγάλης ανατροπής που θα έχει ως στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα, που δεν στοιχειώνουν πια μόνο τις απείθαρχες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά απλώνονται στο σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι κυβερνήσεις οφείλουν να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των λαών που εκπροσωπούν και η Ευρώπη να αφυπνισθεί. Οτιδήποτε λιγότερο οδηγεί σε μια Ευρώπη χωρίς αύριο. Και θα ήταν αδιανόητο να επιλέξουν αυτή τη λύση γκρεμίζοντας προσπάθειες και όνειρα δεκαετιών.

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.