.Αποκαλυπτικοί έλεγχοι

Οπωσδήποτε θα ανέμεναν οι διενεργούντες τους ελέγχους για τα «πόθεν έσχες» των στελεχών του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού ότι δεν θα έβρισκαν τα πάντα τέλεια και ιδανικά. Αλλά επίσης δεν θα πρέπει να ανέμεναν ότι εξετάζοντας τις πρώτες 100 περίπου περιπτώσεις θα ανακάλυπταν δεκάδες διάτρητες και εικονικές δηλώσεις, που οι συντάκτες τους χρειάστηκε να καταφύγουν σε συμπληρωματικές για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Ασφαλώς το πρόβλημα είναι σοβαρό και ?το κυριότερο? θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ταχύτερο δυνατό. Αμεσα, αν γίνεται. Αλλά δεν γίνεται. Για φέτος ήταν προγραμματισμένο να ελεγχθούν 240 περιπτώσεις και ελέγχθηκαν μόλις 93. Που σημαίνει ότι με τον ρυθμό αυτόν είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Δεν είναι όμως ο μοναδικός έλεγχος που καθυστερεί. Ισως μάλιστα ο συγκεκριμένος να προχωρεί και με ταχύτερο ρυθμό από άλλους. Γι' αυτό και κάποια στιγμή θα πρέπει οι κυβερνώντες να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα το πρόβλημα.

Αν πραγματικά είναι αποφασισμένοι να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή, δεν αρκούν η αυστηρή νομοθεσία, η άρση των εμποδίων για εντοπισμό και τεκμηρίωση παραβάσεων και η παροχή κινήτρων για καταγγελία περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Χρειάζεται και επαρκής αριθμός εφοριακών, έτσι ώστε οι υποθέσεις να διεκπεραιώνονται τάχιστα.

Είμαστε μια χώρα όπου η φοροδιαφυγή κινείται επί δεκαετίες σε ανεξέλεγκτα ύψη. Για να περιοριστεί θα πρέπει ο μηχανισμός που θα αναλάβει αυτό το έργο να είναι αντικειμενικά σε θέση να το φέρει σε πέρας. Και το σημαντικότερο κομμάτι αυτού του μηχανισμού μοιραία θα είναι το έμψυχο δυναμικό του.

Αξιοκρατικά επιλεγμένοι πτυχιούχοι οικονομικών σχολών, ικανοί να συγκροτήσουν έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Τίποτα λιγότερο.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.