.Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά με Τρόικα


Περίπου τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της Τρόικας, οι οποίοι στις 19.00 είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σε μία συνάντηση κρίσιμη στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να επιτύχει την ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ δόση του Μαρτίου.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, μετά τη συνάντηση, ότι είναι πιθανόν κάποια από τα θέματα να κλείσουν σήμερα καθώς και ότι η συζήτηση συνεχίζεται.

Ωστόσο, τρία νέα αγκάθια έχουν προκύψει στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα έχουν κλείσει, καθώς παράγοντες της τρόικας σημείωναν στην «Κ» ότι «απέχουμε αρκετά από την ολοκλήρωση του ελέγχου».

Πάντως, στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ανακοινώσεων σήμερα από τον πρωθυπουργό για τις τρεις ρυθμίσεις (τουλάχιστον ένα βασικό κορμό αυτών) που αφορούν στα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες.

Πριν τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνεργασία με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Τα νέα μέτωπα
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία νέα ζητήματα αφορούν:
1. Δημοσιονομικά μέτρα. Παράγοντες της τρόικας αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για το κατά πόσο εφαρμόζονται τα δημοσιονομικά μέτρα όπως έχουν συμφωνηθεί. 

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ένα τρίτο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) δεν έχει δώσει ακόμα προϋπολογισμούς, ενώ η τρόικα προβλέπει ότι με τα σημερινά δεδομένα θα υπάρξει υστέρηση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων για το 2013 ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Από το υπουργείο Οικονομικών, σημείωναν ότι οι δικές τους προβλέψεις δεν συμφωνούν με εκείνες της τρόικας για το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, αλλά σε κάθε περίπτωση ανέφεραν ότι υπάρχουν «μαξιλάρια» στο σκέλος των δαπανών (για παράδειγμα οι λιγότερες πληρωμές προς την ΕΕ λόγω χαμηλότερου ΑΕΠ) που δεν θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους. 
Ωστόσο, οι δυσοίωνες προβλέψεις της τρόικας βάζουν «φρένο» στην διεκδίκηση της ελληνικής πλευράς για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση.

2. Τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθεί η δόση των 6 δισ ευρώ (4,2 δισ ευρώ από την Ευρωζώνη και άλλο 1,8 δισ ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Η δόση αυτή, θα διατεθεί με τον τρόπο που εφαρμόστηκε την προηγούμενη φορά. 

Δηλαδή, σε υποδόσεις και με την εκπλήρωση μέτρων που θα χαρακτηρίζονται ως «διαρθρωτικά ορόσημα». Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα αυτά και τα ποσά των υποδόσεων.

3. Η ανακεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε προσχέδιο (draft) του επικαιροποιημένου Μνημονίου που απέστειλε το ΔΝΤ στην ελληνική πλευρά, υπάρχει αναφορά σε ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. 


Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στη διαδικασία συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Η κυβέρνηση, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο και εκτιμά ότι θα αποσυρθεί από το τελικό κείμενο.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.