.Το εκρηκτικό κοκτέιλ για κυβέρνηση και οικονομία


Η κοινωνική ένταση που αναμένεται να ενταθεί, οι ακραίες κινητοποιήσεις και απεργιακές δράσεις σε συνδυασμό με την οικονομική ανέχεια και την υστέρηση εσόδων δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ για την κυβερνητική και οικονομική σταθερότητα. Μπορεί η χώρα μετά τα προαπαιτούμενα που εφάρμοσε να πήρε τη δόση –μαμούθ αλλά τώρα που αρχίζει η εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών οι γνώριμες εδώ και δεκαετίες αντιστάσεις και αγκυλώσεις επανακάμπτουν και η δυναμική των μεταρρυθμίσεων  αρχίζει να κάμπτεται.
"Η ψυχολογία προηγείται και μετά δείχνουν τα νούμερα τι γίνεται"λέει κορυφαίος υπουργός που διαπιστώνει ότι "μετά τα Χριστούγεννα επί της ουσίας η τρικομματική κυβέρνηση ασχολείται μόνον με τις απεργίες, τις κινητοποιήσεις και τις επιτάξεις και όχι με την πραγματική οικονομία που υποφέρει".
Οι αγρότες θα αποτελούν καθημερινό σημείο έντασης ύστερα από την απόφαση  που πήραν να κλείνουν συμβολικά τους δρόμους επί μία ώρα, οι πολίτες θα ταλαιπωρούνται, οι επιχειρηματίες δε θα μπορούν να προγραμματίσουν τις δουλειές τους   και η εικόνα που δίνεται θα είναι μια Ελλάδα με επεισόδια καθημερινώς όπου τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει.
"Θα επαναπροβάλεται η εικόνα μιας χώρας άναρχης , ανασφαλούς και απείθαρχης  και όσοι θέλουν να υπονομεύουν την κυβέρνηση και την οικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη δεν μπορούσαν να βρουν καλύτερο τρόπο" υπογραμμίζει στέλεχος του πρωθυπουργικού επιτελείου που εισηγείται στον κ. Σαμαρά "αυστηρή στάση απέναντι στους αγρότες και πολιτική καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που στηρίζουν αυτές τις μορφές κινητοποιήσεων".
Μόνο το κόστος από τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν κινητοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα αν υπολογιστεί οι πολίτες θα αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η υπόθεση λένε στην κυβέρνηση. Εντός των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ έχουν αρχίσει να διατυπώνονται απόψεις για πιο σκληρό νομοθετικό πλαίσιο για το δικαίωμα της απεργίας  και την μορφή των κινητοποιήσεων.
Η αρχή έγινε από τον κ. Μ. Βορίδη  που είπε στη Βουλή με αφορμή τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών ότι πρέπει να επανεξετάσουμε το δικαίωμα της απεργίας  αλλά και του Γ. Βρούτση που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος. Αυτό που εννοούν στη ΝΔ είναι να μπει σαφές θεσμικό πλαίσιο για τον τρόπο λήψης απόφασης , ποιοι μετέχουν στη διαδικασία λήψης της απόφασης, πότε υπάρχει απαρτία κλπ. 
Όμως , το ζήτημα είναι ευαίσθητο και λεπτό και δεν μπορεί να περάσει έτσι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ που ήδη αντέδρασαν σχετικά έντονα. 
Πιθανόν την ΝΔ του κ Σαμαρά να την εξυπηρετεί η στροφή στην νομιμότητα, την πυγμή και την τάξη σε επικοινωνιακό επίπεδο και ταυτόχρονα τους δυο κυβερνητικούς εταίρους η αυτονομία και η διαφοροποίηση αλλά από την άλλη η " εκπαίδευση" της κοινωνίας σε τέτοιες πολιτικές μπορεί να μην συμβάλλει στη Δημοκρατική κατεύθυνση του πολιτικού συστήματος και να διευκολύνει ακροδεξιούς και λαϊκίστικους σχηματισμούς.
Πέραν των πολιτικών –επικοινωνιακών ζητημάτων που αναφύονται για την τρικομματική κυβέρνηση, αρχίζουν να υπάρχουν προβλήματα στην οικονομία με απώλειες εσόδων από το ΦΠΑ που οφείλονται στο νέκρωμα της οικονομικής δραστηριότητας, στην φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης μετά την συνεχή φορολογική αφαίμαξη των συνεπών και των νοικοκυραίων αλλά και τη δραστική μείωση και τις περικοπές στη μισθωτή εργασία. 
Αν η ερμηνεία της φοροδοτικής αστοχίας είναι ότι δεν υποβάλλουν δηλώσεις  ΦΠΑ οι υπόχρεοι και δεν αποδίδουν το φόρο, τότε σύμφωνα με την ανάλυση κορυφαίου στελέχους της ΝΔ αν και η αλήθεια είναι αδυσώπητη για τον ελεγκτικό μηχανισμό ίσως το καμπανάκι να μην είναι τόσο ηχηρό. 
Αν , όμως η απώλεια εσόδων οφείλεται στην πραγματική κατάσταση της οικονομίας και σε λανθασμένες πολιτικές που εφαρμόζονται τότε τα πράγματα είναι επικίνδυνα και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο σύμφωνα με την ίδια ανάλυση.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.