.Ογδόντα χρόνια από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία


Με μια σειρά εκθέσεων που υπογραμμίζουν τη "διαρκή ευθύνη" της Γερμανίας για τα ναζιστικά εγκλήματα, όπως τόνισε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, το Βερολίνο θα θυμηθεί αύριο την πρόσφατη ιστορία του καθώς συμπληρώνονται 80 χρόνια από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

Σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία οι επισκέπτες διακρίνουν τον Αδόλφο Χίτλερ ενώ χαιρετά το πλήθος από το παράθυρο της καγκελαρίας, το βράδυ της 30ης Ιανουαρίου 1933. Νωρίτερα, ο ηγέτης του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος (NSDAP) είχε διοριστεί καγκελάριος και ο πρόεδρος Πάουλ φον Χίντεμπουργκ του είχε δώσει εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Η φωτογραφία αυτή είναι μία από τις δεκάδες που παρουσιάζονται στην έκθεση "Βερολίνο 1933, στο δρόμο προς τη δικτατορία" η οποία φιλοξενείται σε έναν ιστορικό χώρο, την πρώην έδρα της Γκεστάπο, της μυστικής αστυνομίας της ναζιστικής Γερμανίας.

Η έκθεση αυτή, μέσα από φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων και αφίσες διατρέχει τους πρώτους μήνες του ναζιστή δικτάτορα στην εξουσία. "Ήρθε η ώρα! Βρισκόμαστε στη Βιλελμστράσε (την έδρα της καγκελαρίας), ο Χίτλερ είναι καγκελάριος του Ράιχ. Όπως στα παραμύθια!" έγραφε ο Γιόζεφ Γκέμπελς, ο μελλοντικός υπουργός Προπαγάνδας του καθεστώτος, στο ημερολόγιό του, στις 31 Ιανουαρίου 1933.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.