.Στο στόχαστρο οι στρεβλώσεις που διατηρούν ψηλά τις τιμές των τροφίμων


Eντός του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν τις εργασίες τους οι μελετητικές ομάδες της γενικής γραμματείας Εμπορίου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού με στελέχη του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της σύμβασης που υπέγραψε το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με τον οργανισμό, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε τη λεγόμενη «εργαλειοθήκη» του.
Μια μέθοδο αντιμετώπισης δυσκαμψιών της αγοράς που έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, όπως την Ιαπωνία, την Αυστραλία, για την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς σε τέσσερις τομείς: λιανική, μεταποίηση, τουρισμός και οικοδομικά υλικά.

Το επτάμηνο αυτό πρόγραμμα δεν έχει ως στόχο του την μείωση των τιμών, αν και αυτό εκτιμάται ότι θα συμβεί σε δεύτερο χρόνο ως αποτέλεσμα της ορθής λειτουργίας της αγοράς, 
ωστόσο και αυτή η προσπάθεια μαζί με άλλες παράλληλες δράσεις που "τρέχει" η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιδιώκουν να αφαιρεθούν από την αγορά τα ρυθμιστικά εμπόδια που οδηγούν εντέλει την ακρίβεια να είναι αυτοτροφοδοτούμενη.

Η Επιτροπή αυτό το διάστημα δουλεύει πυρετωδώς μία κλαδική μελέτη για τη διαμόρφωση του ανταγωνισμού στην αγορά οπωροκηπευτικών η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο ενώ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα λοιπά κράτη-μέλη, 
ασχολείται συνολικότερα με το ζήτημα των αυξήσεων των τιμών στον τομέα των τροφίμων έχοντας στο στόχαστρό της 30 υποθέσεις απ' όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στο πρόβλημα της ακρίβειας, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κυριτσάκης στη Βουλή, είναι πολυσύνθετο και σε αυτό εμπλέκονται 16 διαχρονικές στρεβλώσεις και διαρθρωτικά ζητήματα.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.