.Νέα «βόμβα» Σόιμπλε: Αν το ΔΝΤ αποχωρήσει, το ελληνικό πρόγραμμα τελείωσε

Η Γερμανία πιστεύει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα παραμείνει εμπλεκόμενο στη διάσωση της Ελλάδας, όπως επανέλαβε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι μια απόφαση του ΔΝΤ για αποχώρηση θα σήμαινε και το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.
Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι, εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, «τότε το πρόγραμμα τελείωσε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γεργκ Βάισγκερμπερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείς για την αναμενόμενη απόφαση του συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Ετσι, φαίνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιμένει στη θέση του ότι αν αποχωρήσει το Ταμείο θα χρειαστούν νέες συζητήσεις για την Ελλάδα. Πρόσφατα ο ίδιος ο Σόιμπλε είπε ότι αν φύγει το ΔΝΤ θα καταρρεύσει το υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα και θα χρειαστεί νέο το οποίο, ωστόσο, θα πρέπει να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Αυτό θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα είχε να αντιμετωπίσει τη σκληρή γερμανική γραμμή περί νέου μνημονίου με όρους που σίγουρα θα ήταν σκληροί καθώς ο Σόιμπλε δεν μπορεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία και με τους Σοσιαλιστές να ανεβαίνουν, να πάει στον γερμανικό λαό και να ζητήσει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα χωρίς σκληρές εγγυήσεις.
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι σημαίνει αποχώρηση του ΔΝΤ για τον Σόιμπλε. Θα μπορούσε να καταρρεύσει το πρόγραμμα ακόμη κι αν αποφασιστεί το Ταμείο να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος; Είναι κάτι που θέλει η ελληνική πλευρά, αλλά άγνωστο είναι αν το θέλουν οι Γερμανοί, δηλαδή να μην παίρνει μέρος το ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό τμήμα του προγράμματος.
Το ψέμα
Νωρίτερα, ωστόσο, δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών ανέφερε ότι ενδεχόμενη απουσία του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δεν συνοδεύεται υποχρεωτικά από σύγκληση της ολομέλειας του γερμανικού κοινοβουλίου.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, «τελικά δεν απαιτείται νέα απόφαση της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής, σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Οι σχετικές απειλές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καταρρίπτονται με τον πιο επίσημο τρόπο από την ίδια την Μπούντεσταγκ.

Με απάντησή της προς τον εκπρόσωπο του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), η νομική υπηρεσία της Μπούντεσταγκ δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ενδεχόμενη απουσία του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δεν πρέπει υποχρεωτικά να συνοδευτεί από σύγκληση της ολομέλειας της γερμανικής Βουλής για να επανεξεταστεί η συμμετοχή της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
Η φράση-κλειδί στην απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Μπούντεσταγκ έχει ως εξής: «Από την άποψη του δικαίου συμμετοχής, σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο περί χρηματοδοτικής συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM-Finanzierungsgesetz, ESMFinG), η μη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν καθιστά ωστόσο άμεσα αναγκαία την ενασχόληση της Ολομέλειας της ομοσπονδιακής Βουλής με το ζήτημα».

Προηγήθηκε σχετικό ερώτημα του Αξελ Τρόοστ, αναπληρωτή προέδρου του Die Linke και αρμόδιου για ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής του κόμματος, ο οποίος ζήτησε επίσημη απάντηση του Κοινοβουλίου σχετικά με το αν η ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μη μετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος «Ελλάδα ΙΙΙ», η οποία συζητείται αυτή την περίοδο, θα απαιτήσει νέα απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου».

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.