.Ολοκληρώθηκε το Eurogroup: Εφαρμόστε το Μνημόνιο, το μήνυμα των Ευρωπαίων προς την Αθήνα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το Eurogroup, το οποίο αν και δεν θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για τη χώρα μας, είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να καταστεί απόλυτα ξεκάθαρη η μελλοντική πολιτική αλλά και να «ανοίξει ο δρόμος» τόσο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης όσο και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Το μήνυμα των Ευρωπαίων εταίρων-δανειστών κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο, όσο και αναμενόμενο, ήταν ότι η Αθήνα οφείλει να εφαρμόσει με πλήρη συμμόρφωση όλα τα συμφωνηθέντα, προκειμένου όχι μόνο να εκπληρώσει όλα αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε αλλά και να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε -κάποια στιγμή στο μέλλον- να ξεκινήσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Την ίδια ώρα οι εταίροι έχουν ξεκαθαρίσει ότι χωρίς την ψήφιση και εφαρμογή των προαπαιτούμενων δεν θα υπάρξει αξιολόγηση και επομένως ούτε εκταμίευση της πρώτης δόσης των δύο δισ. ευρώ, αλλά πολύ περισσότερο η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. 
Οι τράπεζες είναι ένα θέμα που «καίει» την ελληνική κυβέρνηση, αλλά πιθανώς και τους ίδιους τους Ευρωπαίους, καθώς όλοι επιθυμούν η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2016, όπου τίθεται σε εφαρμογή η Κοινοτική Οδηγία που επιτρέπει και την εφαρμογή του κανόνα του bail-in (συμμετοχή μετόχων, κατόχων ομολόγων αλλά και καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση ή διάσωση μίας τράπεζας).
Εν γένει, πάντως, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης διατήρησαν χαμηλούς τόνους, με τον Β. Σόιμπλε να υπογραμμίζει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να υποστηρίξει κάποιος ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος αλλά και να μεταθέτει στο μέλλον τη συζήτηση με το ΔΝΤ για το χρέος.
Ανάλογου τύπου δηλώσεις και από τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι «κλειδί» αποτελεί η εφαρμογή του προγράμματος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το πράξει, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα γαλαντόμος αναφορικά με τις δηλώσεις του για τον υπουργό Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτο, τον οποίο χαρακτήρισε «σοβαρό και αξιόπιστο».
Τον «όγκο» της δουλειάς που έχει να κάνει η Ελλάδα, προκειμένου να προωθήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, επέλεξε να τονίσει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό ήταν και το βασικό θέμα της συζήτησης που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτο, πριν από την επίσημη έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, στην οποία παραβρέθηκε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.
Σε συνέντευξή του νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να ανοίξει και το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο Λουξεμβούργο, όπου πραγματοποιείται το Eurogroup, στην Αθήνα έχει, ήδη, καταρτιστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο ο κ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει σήμερα στους Ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ ακολούθως – και εφόσον δεν υπάρξουν αντιρρήσεις ή ενστάσεις από τους δανειστές – θα κατατεθεί στη Βουλή.
Στόχος η συγκέντρωση του ποσού των 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 46 δισ. προέρχονται από φορολογικά έσοδα, ενώ στο προσχέδιο ενσωματώνει όλα τα μέτρα του Μνημονίου για φέτος και το 2016 (2,5 + 5 δισ. ευρώ αντίστοιχα). Θα χρειαστούν όμως και πολλά ακόμη στην πορεία, είτε ως «συμπληρωματικά» λόγω αποκλίσεων και αστοχιών που ήδη διαφαίνονται στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού (υστέρηση 1,3 δισ. στα φοροεσπρακτικά μέτρα που συνεχώς αυξάνει αντί να μειώνεται) είτε ως «ισοδύναμα», άλλα εκ τω οποίων τα αναζητεί η κυβέρνηση για να αποτρέψει μέτρα του Μνημονίου (πχ για τους αγρότες) και άλλα επειδή τα έχει ζητήσει η Τρόικα (πχ για να μην ισχύσει ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση ή 1-4 δισ. για να καλυφθεί το κόστος από τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων).

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.