.«Γεφυρώνονται οι διαφορές Αθήνας-τρόικας για το δημοσιονομικό κενό»

Η Ελλάδα και οι ξένοι δανειστές της έχουν εν πολλοίς γεφυρώσει τις διαφορές τους όσον αφορά ένα πιθανό δημοσιονομικό κενό φέτος, αίροντας ένα σημαντικό σημείο τριβής στις συζητήσεις για την εκταμίευση νέων χρημάτων από το «πακέτο διάσωσης», αναφέρουν δύο πηγές του Reuters, άμεσα εμπλεκόμενες στις συζητήσεις.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, η τελευταία αναθεώρηση όσον αφορά την πρόοδο της Ελλάδας, με βάση το «πακέτο διάσωσης» ΕΕ/ΔΝΤ, έχει «τραβήξει» από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, κατά ένα μεγάλο μέρος λόγω της διένεξης για το πώς η Αθήνα θα καλύψει κενό στον προϋπολογισμό του 2014, το οποίο εκτιμήθηκε στο 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί πλέον το βασικό ζήτημα στις συζητήσεις, χάρη στα ισχυρά στοιχεία (που αποτέλεσαν έκπληξη) για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, αναφέρουν δύο πηγές που σχετίζονται με τις συζητήσεις.

Ένας τρίτος αξιωματούχος επέστησε την προσοχή ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κανείς ότι το ζήτημα έχει επιλυθεί πλήρως, καθώς δεν είναι ακόμη διαθέσιμα τα πλήρη στοιχεία του 2013. Η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 1 δις. ευρώ το 2013, αλλά τα στοιχεία θα επιβεβαιωθούν επισήμως μόνο τον Απρίλιο.

Οι δύο πλευρές χρειάζεται ακόμα να συμφωνήσουν για τους όρους των τραπεζικών «τεστ αντοχής», τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις επιπτώσεις της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές των ένστολων, πριν εκταμιευθούν τα 4,9 δις. ευρώ.

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2014 έχει σχεδόν επιλυθεί», ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Ένας άλλος αξιωματούχος προσέθεσε ότι οι συζητήσεις έχουν τώρα μεταφερθεί στην εκτίμηση ενός πιθανού δημοσιονομικού κενού το 2015.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.