.Έκκληση Ρομπάϊ για συμβιβασμό


Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάϊ, κάλεσε σήμερα όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα "συμβιβασμό" για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) 2014-2020 στη σύνοδο κορυφής στις 7 και 8 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Σε δήλωσή του, γραπτή και βιντεοσκοπημένη, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ επιβεβαιώνει ότι αυτή η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα είναι κυρίως αφιερωμένη στον προϋπολογισμό, μετά την αποτυχία της προηγούμενης συνόδου κορυφής για το θέμα αυτό, το Νοέμβριο.
Θα πρέπει να λάβουμε "σημαντικές αποφάσεις", τόνισε. "Θα πρέπει να συμφωνήσουμε για τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ένωση έχει τα χρήματα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Από σήμερα και έως το τέλος της δεκαετίας", πρόσθεσε.
Ο Βαν Ρομπάϊ υπερασπίζεται έναν "μετριοπαθή προϋπολογισμό που αντανακλά τους περιορισμούς στα δημόσια οικονομικά" στα κράτη-μέλη, αλλά ταυτόχρονα έναν προϋπολογισμό "στραμμένο στο μέλλον", ο οποίος "θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και την απασχόληση σε όλες τις περιοχές της ΕΕ, στους διάφορους τομείς της οικονομίας, καθώς και στην έρευνα και τις επενδύσεις".
"Για να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό, πρέπει όλοι μας, και λέω ‘όλοι', να κάνουμε μια προσπάθεια για συμβιβασμό", τονίζει ο Βαν Ρομπάϊ, καθώς οι εθνικοί εγωισμοί κυριάρχησαν στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου.
"Κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να δει όλες του τις επιθυμίες να εκπληρώνονται, όπως στις διαπραγματεύσεις για τους εθνικούς προϋπολογισμούς στους κόλπους των συνασπισμών", υπογράμμισε.
Την περασμένη εβδομάδα, μια ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι μετά από πολλές διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους ηγέτες κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πείστηκε ότι μπορεί να συνάψει στις αρχές Φεβρουαρίου μια "καλή συμφωνία".
Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι ο Βαν Ρομπάι θα λάβει ως σημείο εκκίνησης την τελευταία του πρόταση το Νοέμβριο, θα λάβει όμως υπόψη του και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων του για να τη "βελτιώσει και να την ολοκληρώσει".
Σε αυτή την πρόταση, είχε μειώσει κατά 75 δισεκατομμύρια τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για έναν προϋπολογισμό 973 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο αυτή, δηλαδή το 1,01% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Είχε αναδιανείμει τις χρηματοδοτήσεις που είχε αφαιρέσει από ορισμένους τομείς για να τις χορηγήσει στον τομέα της γεωργίας και των ταμείων συνοχής για τις φτωχότερες περιφέρειες.
Όμως, αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Φινλανδία, είχαν θεωρήσει την πρόταση αυτή πολύ υψηλού κόστους.
Η Γαλλία επέμενε στην ανάγκη να καταργηθεί η έκπτωση των 3,54 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, της οποίας απολαμβάνει το Λονδίνο για τη συνεισφορά του, και υποστηρίζει το ουσιαστικό μέρος του κόστους μαζί με την Ιταλία.
Ο Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε ακόμη ότι η σύνοδος κορυφής του Φεβρουαρίου θα είναι αφιερωμένη στην κρίση στο Μαλί, στο παγκόσμιο εμπόριο-ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις οποίες η έναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών είναι κάτι που συζητείται εδώ και χρόνια-και στις σχέσεις με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης δύο χρόνια μετά την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.