.Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για την Προανακριτική


Στρατηγική του «ρεσάλτου» και της «αποσταθεροποίησης» κατήγγειλε για την «στοχοποίησή» του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του απόψε στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος επέκρινε με δριμύτητα όχι μόνο τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη τον οποίο φωτογράφησε για υπόγεια συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ για να στηθεί σκευωρία σε βάρος του. 

Ανεπαρκή έως έωλη τεκμηρίωση των κατηγοριών εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου επικαλούνται οι βουλευτές της πλειοψηφίας, αντιπαρατιθέμενοι στους συναδέλφους τους της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση των τριών προτάσεων για την συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης («Προανακριτικής») για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». 

Η πλειοψηφία παραδέχεται στις τοποθετήσεις της την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών των πρώην υπουργών, κατηγορώντας ωστόσο παράλληλα την αντιπολίτευση, για σκόπιμη σύγχυσή τους με τις ποινικές ευθύνες που αποτελούν την αρμοδιότητα μιας Προκαταρκτικής Επιτροπής.
«Κάποιοι κακοποίησαν τις κοινές παραδοχές: 

Την πολιτική και κοινοβουλευτική ευθύνη που αποτυπώνεται στην κοινή γνώμη, και την ποινική ευθύνη που καταγιγνώσκεται από τα δικαστήρια» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο Τάσος Νεράντζης (ΝΔ). 

«Δεν μπορούμε για πολιτικές ευθύνες να στέλνουμε στο ειδικό δικαστήριο έναν υπουργό επειδή μας συμφέρει πολιτικά» παρατήρησε ο Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ). «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιθυμούν απέραντα ειδικά δικαστήρια επί δικαίων και αδίκων» συμπέρανε ο βουλευτής.

«Μας είπαν τις προηγούμενες μέρες να μην ποινικοποιούμε την πολιτική ζωή, να μην στήνουμε σκηνικό πόλωσης, να μην επιλέγουμε τακτικές «πολιτικής αλητείας» για την τεχνητή αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης» παρατήρησε ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ). «Όλα αυτά θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια «ομερτά», να μην υπάρξει κανένας έλεγχος. 

Γιατί δεν προτείνετε εσείς τόσον καιρό, έστω και μία Εξεταστική Επιτροπή;» έλεγξε την πλειοψηφία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν είχαν την πλειοψηφία τα κόμματα που ζητούν την παραπομπή του Γ. Παπανδρέου, του κου Παπαδήμου και του Ε. Βενιζέλου, θα είχαμε σήμερα ένα νέο ?89» παρατήρησε ο Δημήτρης Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ). 

«Μερικοί ονειρεύονται ένα νέο '89. Αντί της λογικής αναζήτησης πραγματικών περιστατικών και γεγονότων, έχουμε σενάρια, εικασίες, μυθοπλασίες, μυθολογίες» παρατήρησε ο Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ).

«Έχετε καμία σχέση εσείς με τον Ανδρέα Παπανδρέου του '89 που μίλαγε για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, λαϊκή κυριαρχία; Δεν έχετε καμία σχέση και μην συγχέετε τα πράγματα!» απάντησε ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες). «Εσείς για να παραπέμψετε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου επικαλείστε στη δική σας πρόταση «ενδείξεις, βάσιμες υπόνοιες, ζημία του Δημοσίου από τον μη έλεγχο των στοιχείων».

 Άρα αρκούν τέτοια στοιχεία για να διατυπωθεί πρόταση παραπομπής. Τη ζημία, την παραδέχεται ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών σε Έκθεσή του» ανέφερε ο κος Μαριάς.
Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, αναφέρθηκε και στον Λουκά Παπαδήμο, παρατηρώντας πως «μας λέει πως δεν ήξερε ότι υπάρχει η λίστα Λαγκάρντ - πως ήταν μεν πρωθυπουργός, αλλά δεν είχε πάρει μυρωδιά».

Στον Λουκά Παπαδήμο αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρ. Παππάς, ο οποίος παρατήρησε πως «το πολιτικό σύστημα με τον Παπαδήμο, έβαλε το λύκο να φυλά τα πρόβατα (?) Νομίζει ο κος Παπαδήμος πως απέναντι στις ευθύνες του καθάρισε μ' ένα χαρτί, με μια έκθεση ιδεών επιπέδου Δημοτικού, όταν το cd της λίστας Λαγκάρντ κυκλοφορούσε σαν λαθρο-cd Νιγηριανού στην πιάτσα. 

Και εσύ κε Παπαδήμο, και ο κος Παπανδρέου είχατε ευθύνη! Άπαντες οι υπεύθυνοι, όλοι όσους έβαλε ο λαός να κυβερνάνε δεν ξέρανε τίποτα. Ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν κατάλαβαν τι γινόταν?»

Αργότερα, ο Δ. Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή) επισκοπώντας σειρά σκανδάλων της περιόδου της μεταπολίτευσης, παρατήρησε με νόημα πως «η μη παραπομπή του Γ. Παπανδρέου και του Λ. Παπαδήμου, δεν θα έχει συνέπειες μονάχα στο ΠΑΣΟΚ, την Νέα Δημοκρατία και την ΔΗΜΑΡ. Θα έχει και για άλλους?».

«Ανοησίες έγιναν μέρος της κοινής γνώμης της χώρας μας. Άνθρωποι διασύρονται με φήμες, κουτσομπολιά χωρίς τσίπα, θεωρίες συνωμοσίας με φαντάσματα. Η ίδια μήτρα συνωμοσιολογίας έθρεψε τους ΑΝΕΛ και θέριεψε τη Χρυσή Αυγή» σχολίασε αργότερα για την αντιπολίτευση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Ο Κανονισμός της Βουλής ζητά άρθρα ποινικού κώδικα. Αλλά εδώ ακούσαμε συνθήματα» συνέχισε ο κος Χρυσοχοΐδης. «Για ποια συγκάλυψη μας κατηγορείτε; Επί ποίου θέματος, ποίου αδικήματος - χωρίς το παραμικρό στοιχείο, χωρίς τεκμηρίωση; Μιλώντας για πολιτικές ευθύνες; Ποιούς ωφέλησε ο κος Βενιζέλος; Να το πείτε εδώ μπροστά με ονόματα! Η ιστορία γελοιοποιεί τους συνωμοσιολόγους» παρατήρησε ο κος Χρυσοχοΐδης.

«Ο κος Χρυσοχοΐδης μας έλεγε πως «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» υπερασπιζόμενος τον κο Τσοχατζόπουλο που βρίσκεται στον Κορυδαλλό. Τα ίδια έλεγε και για την υπόθεση των υποβρυχίων, της οποίας έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη» απάντησε ο Πάνος Καμμένος.

«Ειπώθηκαν πολλά ψέματα από εκείνους που διαχειρίστηκαν τη λίστα Λαγκάρντ. Δεν τους πιστεύουμε, γιατί είχαν την ευθύνη της διαχείρισης και δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. «Υπάρχουν στοιχεία που απαιτούν διερεύνηση ποινικών και πολιτικών ευθυνών. Εμφανίζονται καταθέσεις με κολοσσιαία ποσά, τα οποία προέρχονται από τον μόχθο των εργαζομένων που τον καρπώνονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι» συμπλήρωσε.

«Το κείμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, βρίθει πολιτικών κριτηρίων» παρατήρησε ο Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος (ΝΔ). «Στέλνουμε υπουργούς ως συναυτουργούς στο αδίκημα της φοροδιαφυγής. Έχει ελεγχθεί όμως αν έχουν φοροδιαφύγει όλοι αυτοί;

 Για το αδίκημα της απιστίας, δεν αρκεί η αμέλεια ή ο ενδεχόμενος δόλος, αλλά θα πρέπει να τεκμηριωθεί ο «υπερχειλής δόλος». Όσο για την πρόταση των ΑΝ.ΕΛ. και της Χρυσής Αυγής, καθιερώνει το πρωτόφαντο, να ευθύνεται ο πρωθυπουργός για την όποια πλημμέλεια οποιουδήποτε υπουργού.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στη δικογραφία, ενώ η πρόταση της συγκυβέρνησης, την πετάει στα σκουπίδια. Θεωρείτε πως ο Πεπόνης και ο Μουζακίτης ήταν βαλτοί;» ανέφερε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης.

«Ο κος Παπακωνσταντίνου δεν έπεισε, γιατί δεν νοιάστηκε να μαζέψει ένα ευρώ, γιατί δεν ρώτησε τους συναδέλφους του στην Ευρώπη πώς εκείνοι μάζεψαν λεφτά, γιατί έκανε οκτώ μήνες να δώσει το στικάκι. Ο κος Βενιζέλος κράτησε κρυφό το στικάκι όσο ήταν υπουργός, έκανε τον ανήξερο. 

Πώς απαντά στον Παπαδήμο που λέει στο υπόμνημά του πως δεν ενημερώθηκε; Γιατί δεν ενημέρωσε τον κο Σαμαρά και τον κο Κουβέλη; Γιατί το πήρε μαζί του το στικάκι;» ανέφερε ο κος Παπαδημούλης. 

«Ο κος Βενιζέλος, σε αντίθεση με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν αποστέρησε από κανέναν το δικαίωμα ελέγχου» ανέφερε αργότερα ο Γιώργος Γεωργαντάς (ΝΔ). «Αυτός που του παρέδωσε τη λίστα Λαγκάρντ, ήταν ο ίδιος ο αρμόδιος για να κάνει τον έλεγχο, αυτεπάγγελτα και χωρίς κανένα άλλο προαπαιτούμενο» συμπλήρωσε.

«Πάνω απ' όλα, για τον κο Σαμαρά, είναι η πολιτική του επιβίωση. Καλύπτετε έναν άνδρα που κράτησε στο αρχείο του τη λίστα για 14 μήνες και για δύο εκλογικές αναμετρήσεις - και αναγκάστηκε να εμφανίσει το υλικό στον κο Σαμαρά μετά από την παραγγελία των οικονομικών εισαγγελέων» παρατήρησε η Σοφία Σακοράφα (ΣΥΡΙΖΑ). 

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.