.Η Ελλάδα μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης


Κάθε μέρα που περνάει, τα στοιχεία που έρχονται στο φως αποδεικνύουν με τον πλέον περίτρανο τρόπο αυτό που όλοι γνωρίζουμε και συζητούμε – εντός και εκτός συνόρων - τα τελευταία χρόνια και τους τελευταίους μήνες για την ελληνική οικονομία: Ότι, δηλαδή, τα νούμερα δύσκολα βγαίνουν, και χρειάζεται να γίνουν πολλά, άμεσα και απότομα για να διορθωθεί η κατάσταση.
Τα όσα ανακοινώθηκαν χθες αποδεικνύουν του λόγου το αληθές:
  • Το δημόσιο χρέους αυξήθηκε κατά 23 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε ένα τρίμηνο.
  • Τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν κατά 21% μέσα σε ενενήντα ημέρες.
  • Τα φέσια στην αγορά (ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές) ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου.
  • Ο αριθμός των επιταγών, που κυκλοφορούν στην αγορά, βαίνει μειούμενος, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αδυνατούν να εκδώσουν μπλοκ.
  • Το υπουργείο Οικονομικών έκανε ακόμα ευνοϊκότερους τους όρους για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βάλει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία.
Μέσα σε όλα αυτά, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να οριστικοποιήσει τις τελικές λεπτομέρειες του πακέτου των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ... ένα πακέτο μέτρων, που θα στερήσει στην ουσία – αν όχι όλο – το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου ποσού από την αγορά και την οικονομία.

Στόχος είναι να παρουσιαστεί στους δανειστές μας ένα απόλυτα αξιόπιστο πακέτο, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα και οι προϋποθέσεις για την υποβολή αρχικά και αποδοχή στη συνέχεια του αιτήματος της χώρας μας για παράταση του χρόνου εφαρμογής του μνημονίου.

Ο στόχος, όμως, αυτός έχει μπροστά του ένα σημαντικό εμπόδιο: τις αντιδράσεις όχι μόνο της κοινωνίας, αλλά και πολλών βουλευτών των κομμάτων, που συγκυβερνούν. Αντιδράσεις, οι οποίες έχουν ήδη εκδηλωθεί με δηλώσεις και τοποθετήσεις από κάποια μέλη του κοινοβουλίου, που απειλούν – έμμεσα ή άμεσα – ότι θα καταψηφίσουν μέτρα λιτότητας.

Υπό αυτές τις – εξαιρετικά δύσκολες - συνθήκες, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να πείσει από κοντά Μέρκελ και Ολάντ για το ορθό των προθέσεων της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης (για το οποίο η κυβέρνηση έχει φροντίσει να ρίξει τους τόνους), αλλά και για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Το αν θα το πετύχει, θα φανεί. Αχτίδες αισιοδοξίας φάνηκαν από το δημοσίευμα του Bloomberg,σύμφωνα με το οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος εξετάζει χαλάρωση του μνημονίου για την Ελλάδα. Ακόμα και αν αυτό είναι απόλυτα αληθές, η απαιτούμενη προσπάθεια από την ελληνική πλευρά δεν θα μειωθεί. Το αντίθετο.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.