.Κερδισμένοι και χαμένοι από την απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς


Στις χειμερινές εκπτώσεις, που ξεκίνησαν στις 15 Ιανουαρίου, είχε ποντάρει την ύπαρξή της η συντριπτική πλειονότητα του εμπορικού κόσμου του κέντρου της Αθήνας. Σχεδόν ταυτόχρονα, όμως, ξεκίνησαν οι απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως στο μετρό, με αποτέλεσμα να αποδειχθούν φρούδες και οι τελευταίες ελπίδες των εμπόρων της Αθήνας για ανάκαμψη, ώστε να μην αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο στα καταστήματά τους.

Η κατάσταση, ωστόσο, δεν έχει μόνον αρνητικά αποτελέσματα, καθώς από την απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς φαίνεται ότι κάποιοι κερδίζουν. Περιφερειακά εμπορικά καταστήματα, πάρκινγκ, αλλά και ταξί βλέπουν τον τζίρο τους να αυξάνεται, μετριάζοντας έτσι τις απώλειες.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, απεύθυνε έκκληση να βρεθεί άμεσα λύση, σημειώνοντας ότι «μέσα στην περίοδο των εκπτώσεων αυτή η απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί για τον πολύπαθο εμπορικό κόσμο της Αθήνας».

Μάλιστα, ενώ τις δύο πρώτες ημέρες των εκπτώσεων στις 15 και στις 16 τα πράγματα ξεκίνησαν πολύ καλά, όπως είπε, πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρσι και σε σχέση με τις γιορτές που πέρασαν, με την έναρξη των απεργιών η κατάσταση ανατράπηκε πλήρως και αυτή τη στιγμή, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφεται μείωση στην κίνηση κατά 18-20%.

«Απευθύνω έκκληση να σταματήσουν οι απεργίες άμεσα, να πάψουν να υπάρχουν αυτοί οι κοινωνικοί αυτοματισμοί, είναι απόλυτα αναγκαία η κοινωνική ειρήνη και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται εξαιρέσεις ειδικά σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, όταν όλοι πλήττονται τόσο ακραία» τονίζει ο κ. Κορκίδης.

Όπως λέει, το 2012 έκλεισαν συνολικά 36.000 επιχειρήσεις, ενώ άλλες 63.000 είναι στο κόκκινο, αν και υπήρξε μείωση του ρυθμού των λουκέτων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, την περίοδο 2011-2012 χάθηκαν συνολικά 135.000 θέσεις εργασίας, ενώ 40.000 έμποροι έκλεισαν τα μαγαζιά τους. 

Από την πλευρά του ο Νίκος Γιαννέτος, μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών τόνισε ότι «τα μέσα μαζικής μεταφοράς καλύπτουν πολύ μεγάλες ανάγκες, καθώς 80% των πολιτών που σπεύδουν στο κέντρο της Αθήνας τα χρησιμοποιούν για τη μετακίνησή τους.

 Οι απεργίες που ξεκίνησαν μέσα στις εκπτώσεις προκαλούν πολύ μεγάλη αναστάτωση, καθώς οι εκπτώσεις είναι η μοναδική ευκαιρία για τους εμπόρους της Αθήνας για να κυκλοφορήσει ρευστό στην αγορά. Γι αυτό δεν έχει κανείς το δικαίωμα να βάζει εμπόδια».

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.