.Φώτης Κουβέλης: O πολιτικός που πλησίασε τη φωτιά της εξουσίας και κάηκε


Σε ένα από τα σκετς του ο Λάκης Λαζόπουλος ρωτάει όλο αγωνία: «Τι εννοείς είσαι Αριστερός;» «Ε, να, ψηφίζω ΔΗΜΑΡ» απαντά ο άλλος. «Ουφ, καημένε, και με κοψοχόλιασες» ήταν η καυστική ατάκα του Λάκη Λαζόπουλου. Με αυτή την απλή φράση ο γνωστός κωμικός αφαιρούσε όλα τα γαλόνια «αριστεροσύνης» από τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.

Η ΔΗΜΑΡ, κομμάτι του πάλαι ποτέ Συνασπισμού της Αριστεράς, εμφανίστηκε στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας πριν από ένα χρόνο σαν το μόνο φιλοευρωπαϊκό αριστερό κόμμα στη χώρα μας. 

O Φώτης Κουβέληςυπερασπίστηκε την ανάγκη μιας αριστερής προοπτικής για την οποία και υποσχέθηκε να αγωνιστεί. Με αυτά τα δεδομένα υποστήριξε για πέντε μήνες την κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

Η ΔΗΜΑΡ, σε αυτό το διάστημα, απέκτησε πολιτικό ακροατήριο, ο Κουβέλης έγινε ο δημοφιλέστερος πολιτικός και η παρουσία του στον κυβερνητικό συνασπισμό εκρίθη ως ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής σταθερότητας.

Τι έπαθε ο Φώτης Κουβέλης και στο παρά πέντε της σωτηρίας της Ελλάδας -όπως έλεγε ως χθες- και στο παρά δύο της εκταμίευσης της δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ πήρε το ανάποδο μονοπάτι και αποφάσισε να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση;
Το «βρώμικο '89»
Ο Φώτης Κουβέλης έχει εμπειρία από συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.

Από τον Ιούλιο του 1989 ως τον Οκτώβριο του 1989 υπήρξε υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Τζαννετάκη. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Τζανετάκη προέκυψε μετά τις εκλογές του Ιουνίου 1989 στις οποίες δεν υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία εδρών κανενός κόμματος στη Βουλή. Μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η κατάσταση ορκίστηκε στις 2 Ιουλίου 1989 Πρωθυπουργός ο Τζαννής Τζαννετάκης (ΝΔ), ύστερα από συμφωνία της ΝΔ και της τότε ενωμένης Αριστεράς (ΚΚΕ και ΕΑΡ).

Υπουργοί από την Αριστερά σε αυτή την Δεξιο-αριστερή κυβέρνηση ορίστηκαν ο Φώτης Κουβέλης και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ως υπουργός Εσωτερικών. Πρόκειται για την κυβέρνηση που οδήγησε τον Ανδρέα Παπανδρέου σε παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά και ονομάστηκε από το ΠΑΣΟΚ «βρώμικο '89» αφού επιχείρησε να αμαυρώσει την τιμή του ιδρυτή της παράταξης.

Θυμίζουμε επίσης ότι η κυβέρνηση Τζαννετάκη είχε ως κύριο μέλημά της την «κάθαρση» και οδήγησε τη χώρα στις εκλογές του Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Επί κυβέρνησης Τζαννετάκη δημιουργήθηκε η ιδιωτική τηλεόραση (έπειτα από συμφωνία ΝΔ/Συνασπισμού) και κάηκε ένα μεγάλο ιστορικό αρχείο της σύγχρονης ιστορίας, οι φάκελοι των αγωνιστών της Αριστεράς την περίοδο από την κατοχή έως την πτώση της χούντας το 1974.

Η συγκρότηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη και της επόμενης οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα (ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/Συνασπισμός) αποτέλεσε μια από τις βασικές αιτίες της ανταρσίας της ΚΝΕ και της διάσπασης της ΚΝΕ και του ΚΚΕ το Σεπτέμβριο-Νοέμβριο του '89.

Διαφωνία για τα εργασιακά
Στη νέα συγκυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά ο Φώτης Κουβέλης θα πρέπει να έχει μια αίσθηση deja vu. Ταλαντεύτηκε για πέντε μήνες ανάμεσα στις αριστερές προεκλογικές του δεσμεύσεις και στην πολιτική πραγματικότητα του Μνημονίου και λύγισε. Οι αλλαγές στα εργασιακά που επέβαλε η Τρόικαήταν το κλικ που έκανε τον Φώτη Κουβέλη να αλλάξει πορεία. Προτίμησε την οπισθοχώρηση και ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
  • Φοβήθηκε ότι θα γίνει το αριστερό άλλοθι μιας Δεξιάς και νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της χώρας;
  • Τρέμει στην ιδέα ότι για τους αριστερούς ψηφοφόρους του θα φανεί συνοδοιπόρος του Πολ Τόμσεν;
  • Δεν θέλει να γίνει ο δήμιος των φτωχών;
  • Φοβήθηκε ότι το νεότευκτο κόμμα του θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη;
  • Ελπίζει ότι η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα αποτύχει και ο ίδιος θα επωφεληθεί;
  • Θέλει να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ;
Ολα τα ερωτήματα είναι θεμιτά αφού είναι δύσκολο για τον καθένα να αντιληφθεί την οβιδιακή μεταμόρφωση του Φώτη Κουβέλη. Ο πολιτικός που υποστήριζε στις 24 Οκτωβρίου 2012 ότι θα διώξει από τη ΔΗΜΑΡ όποιον βουλευτή καταψηφίσει το Μνημόνιο πώς μπορεί να είναι ο ίδιος πολιτικός που ρίχνει μαύρο στα μέτρα;
«Θα έχεις την τύχη του Καρατζαφέρη»

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, ο Γιάννης Στουρνάρας στην προσπάθειά του να μεταπείσει τον Φώτη Κουβέλη να μην αποχωρήσει από την τρικομματική κυβέρνηση και να ψηφίσει τα μέτρα του είπε πρόσφατα το ύστατο επιχείρημα:
«Αν φύγεις από την κυβέρνηση θα έχεις την τύχη του Γιώργου Καρατζαφέρη».

Του θύμισε έτσι ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μέσα σε λίγους μήνες, από κυβερνητικός εταίρος κατέληξε να εξοβελιστεί από τη βουλή, όταν αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου και καταψήφισε το Μνημόνιο 2.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν έχει μιλήσει προς το παρόν για τους λόγους που τον οδηγούν εκτός συγκυβέρνησης. Οι εξηγήσεις του θα έχουν ενδιαφέρον αφού διακρίνεται για τη συνετή του κρίση και την εντιμότητά του.

Ο Φώτης Κουβέλης επιχείρησε να γίνει πρόεδρος του Συνασπισμού και υπήρξε υποψήφιος για την ηγεσία το 2010 αλλά την εκλογή κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας. Στις 5 Ιουνίου 2010 σε ομιλία του στο Συνέδριο του Συνασπισμού ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε, ως επικεφαλής της Ανανεωτικής Πτέρυγας, την αποχώρηση του από το κόμμα.

Πέντε μέρες αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκε μαζί με τους Θανάση Λεβέντη, Γρηγόρη Ψαριανό και Νίκο Τσούκαλη. Στις 10 Ιουλίου 2010 εξελέγη αρχηγός, χωρίς να υπάρχει άλλος υποψήφιος, της Δημοκρατικής Αριστεράς από το πρώτο συνέδριο του κόμματος.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.